Megsütöttük: Almás-mandulás omlós tészta

Hozzávalók

125 g vaj (tészta)
125 g porcukor (tészta)
csom vaníliás cukor (tészta)
cs só (tészta)
175 g liszt (sima és féldara, tészta)
tk sütőpor (tészta)
50 ml tej (tészta)
1 tojás (tészta)
1tojássárgája (tészta)
100 g mandulapehely (tésztára)
csomfahéjas cukor (tésztára)
1tojás (tésztára)
400 g alma (kockára vágva, töltelék)
300 ml víz (töltelék)
100 g cukor
csom fahéjas cukor (töltelék)
1⁄2 citromlé (töltelék)
1vaníliás pudingpor (töltelék)
300 g fehér joghurt (joghurtos töltelék)
20 gporcukor (joghurtos töltelék)
csom fahéjas cukor (joghurtos töltelék)
250 ml tejszín (joghurtos töltelék)
20 g zselatinpor (joghurtos töltelék)
100 ml forró víz (joghurtos töltelék)

Elkészítés

Elkészítjük a tésztát: a puha vajat a kétféle cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a csipet sót, újra kikeverjük. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a tejet a tojással és a sárgával, majd jó alaposan keverjük hozzá a cukros vajhoz. A kapott tésztát kizsírozott, kilisztezett tepsibe kenjük, lekenjük egy felvert tojással, majd megszórjuk a fahéjas mandulaszirmokkal. Előremelegített sütőben kb. 12 percet sütjük 200 fokon. A sütőben hagyjuk kb. 10 percet pihenni, majd még forrón kettévágjuk.

Elkészítjük az almás tölteléket: A megtisztított, és kockákra vágott almát a 3 dl vízben megfőzzük a citromlével, és a cukrokkal együtt A pudingport kevés vízben simára keverjük, majd ráöntjük az almára, és folytonos keverés mellett kb. 1 percet főzzük, hogy sűrű legyen. A kettévágott tésztánk egyik darabját megfordítjuk, hogy a mandulaszirmok legyenek alul, majd rásimítjuk a még forró almás tölteléket. Hagyjuk alaposan kihűlni.

Elkészítjük a joghurtos tölteléket: A joghurtokat fakanállal összekeverjük a porcukorral és a fahéjas cukorral, hozzákeverjük a felvert tejszínt, majd a forró vízben feloldott zselatint is. Alaposan összekeverjük és rásimítjuk az almatöltelékre. A tésztánk fennmaradó darabját rátesszük a joghurtos töltelékre, hűtőbe dugjuk min. 4 órára. Tálalás előtt tetszés szerint szeleteljük fel.